Skal du mer på vannet i år? Hvis ikke, få båten på land. Nå starter høysesongen for båt- og motortyverier. Tyverisikre din båt og velg riktig lås for å slippe
10 tips: tyverisikring
1) Planlegg hvor og hvordan du ønsker å låse båten og motoren. Unngå å låse båten i baugkroken da denne er lett å klippe.
2) Sjekk at kjetting og lås er i god stand.
3) Ta bilder av båten og motoren, fra ulike vinkler, utvendig og innvendig. Bildene er svært nyttige ved eventuell tyveri eller etterlysning av båten.
4) Hvis du har mulighet: Velg en båtplass hvor det er organisert vakthold.
5) Merk båt og motor med FG-godkjent tyverimerkingssytem.
6) Advarselsmerker på båten og motoren har stor effekt. Bytt ut slitte merker.
7) Gjør en vurdering av hva slags utstyr du har liggende i båten og hva du bør ta med deg hjem. Unngå å oppbevare kostbart og lett omsettelig utstyr synlig i båten.
8) Har du gjort oppgraderinger på båten i løpet av vinteren? Sjekk forsikringene dine og sørg for at også oppgraderingene dekkes.
9) Sjekk opp båten, låser og kjettinger så ofte som du kan.
10) Pass på nabobåten også! Mange tyverier kan unngås ved at alle i båthavnen er oppmerksomme og følger med. Flere båthavner har god erfaring med å innføre tyverihemmende tiltak. Sjekk med din båthavn.
Merk alt og gjør båten og dens deler identifiserbare
I dag blir mange båtmotorer, girkasser og båtvogner stjålet. En grunn til at de blir stjålet er at de er nesten umulige å identifisere. Merk derfor disse delene, men også annet elektronisk utstyr (Anbefales at du tar ut det meste av elektronisk utstyr som mulig). Du kan enkelt gjøre det selv, men det er også mange båtbutikker rundt om i Norge, som kan hjelpe med merking. Securemark merkering er det mest vanligste og du kan finne nærmeste forhandler her. Hvis du lager merkingen selv, er et personnummer eller e-postadresse bedre enn et navn.
Ikke glem å bruke rett lås!
- Lås båten med en godkjent hengelås og kjetting i klasse 2, hvis båten veier mindre enn 200 kg. Båter over 200 kg må festes med en godkjent hengelås og kjetting, som er i klasse 3.
- Sørg for at båten er godt forankret med en kjetting i klasse 3 til bryggen.
- Påhengsmotoren må låses med godkjent motorlås eller med hengelås og kjetting i klasse 3.
- Sporsendere med GPS / GSM / VHF i båten gjør det lettere å oppdage tyveriet i tide og finne båten / motoren. Sjekk med forsikringsselskapet hvilken type de anbefaler eller godkjenner.
Hvilken låseklasse skal du velge?
Låseklasse 1 - Passende for bruk der ingen spesifikke krav på beskyttelse mot innbrudd finnes satt.
Låseklasse 2 - Passende for bruk der kravene på beskyttelse mot innbrudd i visse deler må følge kravene for hurtig rømming.
Låseklasse 3 - Passende for bruk der kravene på beskyttelse mot innbrudd er vesentligere en kravene på hurtig rømming.
Låseklasse 4 - Passende for bruk på objekt med høye krav på beskyttelse mot innbrudd. I forsikringsselskapenes krav inngår ofte komplettering med beskyttelse mot borring og dørforsterkning.
Låseklasse 5 - Passende for bruk på objekt med ekstremt høyt tyverisikkerhet, samt der gjentatte innbrudd skjer til tross for lås i klasse 3 eller klasse 4.
Andre gode tips for å unngå tyveri
- Gjør det vanskeligere for tyven når båten står på land. Regelmessig inspeksjon er viktig.
- Tyveri hender som oftest når det er mørkt - god belysning er derfor veldig viktig.
- Forsøk å "tenke som en tyv" - finn de svakeste leddene og fiks dem så fort som mulig.
- Tøm båten for verdifull båtutstyr f.eks. VHF.
- Oppbevar påhengsmotoren separat om vinteren.
- Oppbevar ikke bensin / diesel i tanken.