Spør eksperten - Slik installerer du solcellepanel
Solcellepaneler er en effektiv teknikk som omvandler
dagslyset til elektrisk energi som deretter lagres i batteriet.
Solcellepanelene kommer fra romfartsindustrien og har nå inntatt både mange
nordmenns hjem og deres båt.
I båtsammenheng er ofte lading av batteriet et problem. Du vil ha strøm til kjøleskap, varmere, instrument, belysning, med mer, uten å skulle behøve kjøre motoren for å generere strøm, eller begynne å lete etter et strøm-uttak.
Solcellepanelene løser dette problemet på en smidig og elegant måte. Dette takket være de lange lyse dagene på sommertid. Selv om solen ikke skinner så gir også det diffuse lyset nok med lading. Fordelene med solcellepanel er mange:
• Lader stille og rent uten ulyd og avgasser
• Forlenger batteriets levetid og gir dermed en bedre batteriøkonomi
• Et solcellepanel kan generere nok elektrisitet til å drive et kjøleskap
• Du kommer alltid tilbake til en båt med fulladede batteriet
Se våre solcellepaneler >>
Installationsguide for Solara solcellepaneler for marine-bruk >>
Les også Solcellepanelguiden fra Praktiskt båtägandes nr 11 (2011) >>
Spørsmål til ekperten om solpaneler
Vi stilte de vanligste spørsmålene man har om solcellepaneler til han som kan, FrankHeise, på Centrosolar, produsent av Solara solcellepaneler. 1. Hvordan setter jeg fast solcellepanel på båten min? Du kan enten A) Skru fast det eller B) lime det fast C) eller best, i et vribart feste av type NOA. 2. Er det vanskelig å installere et solcellepanel? Nei, det er enkelt gjort og krever ingen avanserate verktøy.
|
Frank Heise, Centrosolar |
3. Hvilke komponenter behøver jeg til installasjonen av solcellepanelene?
Kun tre komponenter behøves, Solcellepanel, en regulator og et batteri.
Batteriet bruker man allerede ha så et solcellepanel og en regulator holder. Det finnes også tilbehør som Digital Display eller Laderegulatorer for kontroll av hvor mye strøm som går til/fra batteriet.
4. Hvor plasseres et solcellepanel for best effekt?
Plasser gjerne panelene på en så solfylt plass som mulig f ex på dekk, men helst i en holder som kan vinkles mot solen.
5. Hvor avansert er kabeldragningen fra et solcellepanel?
Veldig enkelt. Det er to kabler, pluss og minus. Koble til solcellepanelene med regulatoren for deretter å koble til regulatoren til batteriet. Så er du ferdig!
6. Behøver jeg en spesiell type batteri?
Nei, alle typer batteri, bly/syre, gel eller AGM, kan benyttes. Et batteri som tåler dyputlading og mange ladesykluser er å foretrekke. Et startbatteri er ikke det beste valget. Solaras regulator klarer alle typer batteri.
7. Hvorfor behøver jeg en laderegulator?
Dels for å beskytte batteriet mot overlading, og dels beskytte mot at batteriet lades ut når ingen lading skjer. Men fremfor alt for å lade batteriet på den mest effektive måten.
8. Hvordan vet jeg hvordan laderegulator som passer mitt solcellepanel?
Solcellepaneler er merket med WP (Watt peak). Solaras laderegulator har også den merkingen. Velg helt enkelt en laderegulator som har samme merking som solpanelet ditt. Planlegger du å bygge ut systemet ditt så velg en ladegenerator som har en høyere Watt peak.
9. Hvordan får jeg mest ut av solcellepanelet mitt?
Best effekt for du når solens stråler faller i en 90* vinkel mot panelet. Installasjonen på en båt er ofte et kompromiss av beste sted å plassere den, samt hvor det er plass til panelet.
10. Hva er forskjellen på et solcellepanel med ramme og et uten?
Solaras M- og S- serie er produsert med samme solcelleteknologi poly eller mono kristallin. Kun produksjonen er forskjellig.
S-serien har en tålig glassflate og høytransparent folie for å holde solcellene på plass. For lettere montering har S-serien en anodisert aluminiumramme. Skal du ha solcellepanelet i et stativ så er denne modellen enklere å montere.
11. Hvor mye kan jeg bøye et solcellepanel?
Solaras M-serie kan bøyes 3% av den totale lengden.
12. Hvor lang levetid har et solcellepanel?
Solara har produsert solcellepanel siden 1998 og det er veldig få reklamasjoner på Solara solcellepanel. Solaras S-serie har en effektgaranti på 26 år! Dette skiller Solara fra enklere og billigere solcellepaneler.
13. Hva er forskjellen på «billigere» solpaneler og litt dyrere?
Dessverre kan dette være vanskelig å se som konsument. Ytelsen på solpanelene beror på kvaliteten på lamineringen og kvaliteten på solcellene, og dette er vanskelig å se med blotte øyet.
For en båteier er det viktig at koblingsbokser er IP56 merket, altså beskyttet mot vann. Det er også viktig at en kabelutgang fra solcellepanelene er ordentlig forseglet og fastsatt. Når det gjelder solcellepaneler i aluminiumramme er det viktig at rammen kjennes stiv og solid.
Det som framfor alt skiller er solcellenes ytelse etter noen års bruk. Billige solceller mister allerede etter kort tid sin evne til å levere maks effekt og dette synker mer og mer etter tid.
En Solara solpanel är tillverkad med all den erfarenhet och know-how som vi har i bagaget, och ger utlovad höga effekt i många många år.
Solara ger 26 års effektgaranti, vilket ger dig som båtägare en trygghet att din solpanel levererar det som utlovats. Solara använder endast utvalda solceller för högsta effekt.
14. Hvorfor skal jeg velge et Solara solcellepanel?
Bra kvalitet. Produsert av eksperter på området. Lang garantitid. Tilbehør som er enkle å montere. Solara er et velkjent merke. Vi har mange forhandlere derfor finnes det en stor kunnskap om våre produkter på markedet.
Frank Heise
Solara AG
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hvilken størrelse på solcellepanelet behøver du?
Det beror fremst på ditt strømforbruk per dag, hvilket du enkelt regner ut på følgende vis: Summer watt-tallene på "strømforbrukeren" din og multipliser med antallet timer som de er
i gang.
Forbrukere Watt Ant. h/døgn Strømforbr./døgn
----------------------------------------------------------------------------------------------Lamper 15 4 60 Wh/d
TV 30 2 60 Wh/d
Radio 5 4 20 Wh/d
----------------------------------------------------------------------------------------------Total forbrukning 140 Wh/d
Har du tatt med samtlige strømforbrukere og velger et solcellepanel med den gjennomsnittlige ut-effekten per døgn som du regnet ut, så klarer du deg uten ytterligere tilskuddslading. Om du f.ex. lader batteriet fra motoren under gang, kan du velge et solcellepanel som har en lavere ut-effekt og da bruke solcellepanelene som ekstra tilskuddslading.
Wh/døgn = denne verdien viser hva panelet gir i Watt i snitt per døgn under sommertid i Skandinaviske forhold. Verdien kan variere avhengig av midlertidig skygge på panelene eller om optimal vinkel ikke oppnås.